1 juli 2019 – Auteur: Wendy Steenbergen


Teak houten meubels

Hoe kan ik mijn teak meubel het beste onderhouden? Aangezien wij veel teak meubelen verkopen, is dit een van de meest gestelde vragen bij ons in de winkel. Teak is een prachtig houtsoort met een warme uitstraling, bovendien is het ook nog eens heel praktisch in gebruik, je moet alleen even weten wat de beste behandeling is voor jouw meubel.

Onze twee bekendste teak collecties zijn Java en Ravello. Dit teak is in zijn voorjaren gebruikt voor oude boten of huizen in Indonesië. Het kan dus best voorkomen dat er lichte verfresten zichtbaar zijn op het meubelstuk. Dit geeft deze meubels zijn charmes!

Groene zeep

De teak meubelen die wij verkopen in de winkel zijn allemaal van hoogwaardig gerecycled teak. Hierbij raden wij zelf eigenlijk aan om er geen olie, lak, beits, was, of iets dergelijks op te doen. Onze ervaring is dat je teak het beste kunt schoonhouden met een natte doek (wees vooral niet bang om water te gebruiken) en dan eens in de zoveel tijd het meubel te onderhouden met een sopje van ouderwetse groene zeep. Hierbij hebben we het niet over die groene zeep die in een fles zit, maar echt die dikke klonterige variant uit een pot.  

Het grote verschil met de ‘normale’ groene zeep en de pot versie is dat er in de groene zeep in pot glycerine verwerkt zit dat er voor zorgt dat je meubel niet schraal wordt. Door het teak meubel eens in de 3 maanden met groene zeep te behandelen komt er als het ware een natuurlijk ‘vet’ laagje op, waardoor het teak meubel een mooie warme kleur krijgt en vlekken afstoot. Hierdoor zullen na verloop van tijd vlekken er niet of nauwelijks meer intrekken. Deze groene zeep is gewoon te koop in de supermarkt, super handig dus!


Informeer altijd eerst wat voor houtsoort jouw meubel is!


Veelgemaakte fout

Een veelgemaakte fout bij het onderhouden van teak het regelmatig afnemen van je teak meubel met een schuursponsje of zelfs een schuurpapiertje. Hoewel dit goed werkt om hele heftige vlekken te verwijderen, maakt dit het teak meubel tegelijkertijd ook behoorlijk schraal, waardoor de werking van de groene zeep weer teniet wordt gedaan. Een schuursponsje of schuurpapiertje moet eigenlijk alleen gebruikt worden als allerlaatste redmiddel bij vlekken die op geen andere manier uit het meubel te krijgen zijn. Ga je toch aan de gang met een schuurpapiertje? Voedt het meubel dan direct daarna weer met de vette groene zeep om het hout weer een boost te geven.


Teakfix

Heb je nou toch geen vertrouwen in de werking van die groene zeep en ga je liever aan de slag met een beschermende olie? Dan kun je het meubel natuurlijk ook prima behandelen met een teakfix, dit is een olie op natuurlijke basis waarmee je het hout afsluit en beschermt voor vlekken. Pas wel op met vet en hete dingen, dit kan onder de beschermlaag trekken en dan is het lastig om dit er weer uit te krijgen. Gebruik bij een (teak)olie dus altijd onderzetters om je meubel extra te beschermen.


In deze video legt onze interieuradviseuse Peggy uit hoe je het beste teak kan behandelen.

Meer tips & tricks, inspiratie voor je verhuizing, verbouwing of om je huisje sfeervoller te maken? Bekijk hier alle blogs! Twijfel jij of jouw gekochte meubel teak of ander hout is? Neem vrijblijvend contact met ons op!